Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Απάκι σχάρας με τσιγαριαστά χορταράκια





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
200γρ. απάκι σε χοντρές φέτες
1 μάτσο σέσκουλα κομμένα
1 ματσάκι μάραθο κομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό κομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
½ ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι παπαρούνες
1 ματσάκι σταμναγκάθι ή ραδίκια
3 φύλλα σέλερι ή σέλινο ή ½ σελινόριζα σε φέτες
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
1 ποτ. νερού ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
Χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τα χόρτα. Πλένουμε όλα τα χορταρικά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα σε αλα΄τισμένο νερό. Κατόπιν, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα σέσκουλα και το σέλερι, και σε μικρά όλα τα υπόλοιπα χορταρικά.
Τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά το πράσο και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα και περιμένουμε λίγα λεπ΄τα, ανακατεύοντας να βγάλουν τους χυμούς τους. Λιώνουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρασί, και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Αναδεύουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν στον πάτο, μέχρι να πάρουν βράση, και προσθέτουμε ½ νεροπότηρο νε΄ρο. Αφήνουμε τα χορταράκια να ψηθούν για 20 λεπτά. Αφού σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι.
Πριν το σερβίρισμα ροδίζουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά τις φέτες από το απάκι για 5 λεπτά, ίσα να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε τα χορταράκια στο πιάτο αι από δίπλα συνοδεύουμε με τις φέτες από το απάκι. Εάν θέλουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά ξινομυζήθρα πάνω στα χόρτα.

Πηγή: Περιοδικό Olive, Αντωνία Μποτονάκη