Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πιροσκί με κιμά και λουκάνικο





Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 30 κομμάτια

  
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
¼ λίτρου γάλα χλιαρό
¼ λίτρου νερό χλιαρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200γρ. λουκάνικο χωριάτικο
½ ποτ. κρασί λευκό
1 πατάτα βρασμένη, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Λίγο μπαχάρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40ο C. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αβγά, το νερό και το γάλα και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει στον προθερμασμένο φούρνο και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το λουκάνικο αι συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπ΄τα ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
Αφού πάρει δυο βράσεις ο κιμάς τον σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπ΄τα, μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Τον τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ξυσμένη πατάτα, το μπαχάρι και ανακατεύουμε.
Ξαναζυμώνουμε λίγο τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ύστερα παίρνουμε μικτά κομματάκια αι τα απλώνουμε στις χούφτες μας σαν πιτούλες. Βάζουμε 1 κουταλίτσα γέμιση, τους δίνουμε σχήμα κυλινδρικό και τις κλείνουμε βρέχοντας τις ακρούλες της ζύμης με λίγο νεράκι.
Αφού πλάσουμε τα πιροσκί γεμίζουμε μια κατσαρόλα με καλαμποκέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρουμε.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου