Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ριζότο Χριστουγέννων





Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 μερίδες


Υλικά
1200ml. ζωμό κρέατος
400γρ. ρύζι αρμπόριο
250γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
100γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα
1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Λίγα φυλλαράκια φασκόμηλο, αποξηραμένο ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο.
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το λουκάνικο και τον κιμά και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, έως ότου αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ακόμα 3 λεπτά έως ότου γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο ξινόμηλο και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 3 λεπτά και ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς. Κάθε φορά που ρίχνουμε μια ποσότητα ζωμού, ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα. Έτσι, το ρύζι αποβάλλει σιγά σιγά το άμυλο και κρεμώνει. Όταν περάσουν 18 λεπτά από την ώρα που ξεκινήσαμε να ρίχνουμε το ζωμό και το ριζότο είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τα κουκουνάρια και την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και μοιράζουμε αμέσως σε ρηχά πιάτα με μπόλικο πιπέρι.

*Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα και όχι σε βαθιά και μάλιστα χτυπάμε κάθε πιάτο με την παλάμη μας από κάτω ώστε να απλωθεί το ριζότο και να σταματήσει το ψήσιμό του. Διαφορετικά, αν το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, έτσι όπως είναι καυτό, λασπώνει στην καρδιά του.