Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πιλάφι με κρασάτα συκωτάκια πουλιών








Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
600γρ. συκωτάκια πουλιών
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί γλυκό Μοσχάτο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού κοφτό πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι
Για το πιλάφι
1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
3 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα συκωτάκια και τα πλένουμε καλά. Τα ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε τα συκωτάκια πουλιών και τα σοτάρουμε και αυτά, ανακατεύοντας απαλά για να διαλυθούν.
Πασπαλίζουμε με τη γλυκιά πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Τέλος, σβήνουμε με το γλυκό κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα συκωτάκια να μαγειρευτούν για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τα διατηρούμε ζεστά.
Ετοιμάζουμε το πιλάφι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε στο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Αμέσως μετά ρίχνουμε δυο νεροπότηρα ζωμό λαχανικών. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το καπάκι και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε μισό νεροπότηρο ζωμό επιπλέον.
Μόλις το ρύζι απορροφήσει το ζωμό κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς ο ζωμός. Φορμάρουμε το πιλάφι σε φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και στο κέντρο βάζουμε τα μαγειρεμένα συκωτάκια πουλιών.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης