Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μοσχάρι γεμιστό







Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος αναμονής 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1 ½ κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο
4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού τριμμένα, ανακατεμένα μπαχαρικά(κόλιαντρο, κύμινο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο)
Για τη γέμιση
8 φέτες μπέικον καπνιστό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λίγο πιπέρι καγιέν
100γρ. ψίχουλα από άσπορο ψωμί
1 αυγό χτυπημένο
25γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C, για 10 λεπτά. Σχίζετε το φιλέτο, αφού το καθαρίσετε από κάθε λίπος ή πέτσα, από τη μια πλευρά. Το ανοίγετε και το χτυπάτε για να μαλακώσει. Βάζετε το φιλέτο σε μια βαθιά πιατέλα, περιχύνετε το σχισμένο μέρος με το ξίδι, πασπαλίζετε με το μείγμα των μπαχαρικών και το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το γυρίζετε 1-2 φορές.
Ψιλοκόβετε το μπέικον και το αναμιγνύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από το λάδι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά τα υλικά. Βγάζετε το φιλέτο από τη μαρινάτα και την κρατάτε για να κάνετε τη σάλτσα. Γεμίζετε το μοσχάρι με το μείγμα της γέμισης και το κλείνετε βάζοντας μεταλλικές μικρές σούβλες για να το συγκρατήσετε.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα και ροδίζετε το γεμιστό κρέας για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το κρέας, το αφήνετε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα υγρά του και να κρυώσει καλά και κρατάτε το λάδι του τηγανίσματος. Αφαιρείτε τις σούβλες με προσοχή. Βάζετε στην πάνω πλευρά του κρέατος τις υπόλοιπες φέτες μπέικον και τις συγκρατείτε με σκοινί. Ψήνετε στους 180ο C, για 2 ώρες και 30 λεπτά, περιχύνοντας συχνά με το λάδι όπου το ροδίσατε και τη μαρινάτα του. Σερβίρετε με τραγανά λαχανικά βρασμένα στον ατμό.