Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πουγκιά με δαμάσκηνα και κρέμα αμυγδάλου








Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
12 φύλλα μπακλαβά
30γρ. βούτυρο
50γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρντισμένα
Για την κρέμα αμυγδάλου
50γρ. βούτυρο
60γρ. ζάχαρη
80γρ. αμυγδαλόψιχα σε πούδρα
1 κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
1 αυγό + 1 κρόκο
Για τα δαμάσκηνα
6 φρέσκα δαμάσκηνα ώριμα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
10 δαμάσκηνα αποξηραμένα, σε κυβάκια
3 ποτ. κρασιού μαυροδάφνη
2-3 γαρίφαλα
2 μπαστουνάκια κανέλας

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την κρέμα αμυγδάλου. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το μαλακώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου, το κόρν φλάουρ, το αυγό, τον κρόκο και ανακατεύουμε ζωηρά. Κρατάμε την κρέμα σε ένα σκεύος σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Κατόπιν ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα. Ρίχνουμε στο κρασί τα γαρίφαλα και την κανέλα, προσθέτουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε κυβάκια και τα αφήνουμε για 40 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τα φρέσκα δαμάσκηνα. Όταν αρχίσει να συμπυκνώνεται η σάλτσα κρασιού, μετά από 15 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από τη σάλτσα και τα κρατάμε χωριστά.
Κόβουμε τα φύλλα μπακλαβά σε δίσκους με τη βοήθεια ενός μεγάλου ρηχού πιάτου. Λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και με ένα πινέλο αλείφουμε τα φύλλα μπακλαβά και τα ενώνουμε ανά δύο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε στο κέντρο των δίσκων λίγη από την κρέμα αμυγδάλου, 2 κομμάτια από τα φρέσκα δαμάσκηνα αι μια κουταλιά από τα κομματάκια αποξηραμένου δαμάσκηνου. Κλείνουμε τα φύλλα σε πουγκιά και τα σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδες.
Τοποθετούμε τα πουγκιά σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες  και σερβίρουμε με τη σάλτσα από το γλυκό κρασί και κομματάκια δαμάσκηνου. Μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε και με 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου