Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Σοφιγάδο (Λευκάδα)






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
3, 4 μέτρια κυδώνια
1 ½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας σπάλα η νουά , κομμένο σε μικρές μερίδες
Αλάτι/πιπέρι
2 κρεμμύδια
5, 6 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
1 ποτηράκι κρασιού πετιμέζι
δεντρολίβανο
2 κουτ.σούπας πελτέ ντομάτας
¾ του φλιτζανιού λάδι
1 κανάτα νερό


Εκτέλεση

Βάζετε το λάδι μέσα σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος. Το γυρίζετε να τσιγαριστεί και να πάρει χρώμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά .
Εν τω μεταξύ έχετε καθαρίσει τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε και τα ρίχνετε να τσιγαριστούν στην ίδια κατσαρόλα. Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε με τη σειρά τα σκόρδα. το αλάτι, το πιπέρι, λίγο δεντρολίβανο, λίγο πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό και μισή κανάτα νερό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει το κρέας για περίπου μια ώρα.
Καθαρίζετε τα κυδώνια (τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και στη συνέχεια τις φλούδες). Ρίχνετε τα κομμάτια σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν
Στη συνέχεια τα προσθέτετε στο φαγητό που σιγοβράζει. Ανακατεύετε και σκεπάζετε πάλι τη κατσαρόλα για 5-6 λεπτά να πάρουν μια καλή βράση και στη συνέχεια ρίχνετε το πετιμέζι και το ξύδι . Αναταράσσετε τη κατσαρόλα να πάνε παντού, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε.


Πηγή: Ηλίας Μαμαλάκης