Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Χταπόδι στιφάδο






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 45 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
1 χταπόδι μεγάλο, 2 κιλά περίπου
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά, καθαρισμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1φλιτζ. καφέ γλυκό κρασί
1φλιτζ. καφέ ξίδι
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι από τα εντόσθια και το ράμφος του. Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά άδεια. Όταν κάψει ρίχνουμε μέσα το χταπόδι μόνο του και σκεπάζουμε με το καπάκι. Το αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά να κατεβάσει τα υγρά του.
Μετά ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια και το σκεπάζουμε ξανά. Αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά επιπλέον. Προσθέτουμε το σκόρδο, το γλυκό κρασί, το ξίδι, τα φύλλα της δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα και 20 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και με ένα μαχαιράκι κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Το σερβίρουμε σε πιατέλα ζεστό.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης