Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Κοτοπιτάκια με πράσο






Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 30 πιτάκια


 Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
2 στήθη κοτόπουλο φιλεταρισμένα, ψημένα
2 πράσα ψιλοκομμένα, μόνο το άσπρο
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
100γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 κουτ.σούπας αλεύρι
2 κουτ.σούπας βούτυρο
2 φλιτζ.τσαγιού γάλα χλιαρό
Κάρυ, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με τα κρεμμύδια. Σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε ξεχωριστά το μπέικον, μέχρι να γίνει τραγανό.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε την μπεσαμέλ με το κοτόπουλο, το μπέικον, τα πράσα και τα κρεμμύδια. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τόσο κάρυ όσο να το καταλαβαίνουμε, χωρίς να καλύπτει τα αρώματα των υπόλοιπων υλικών.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε τρεις ή τέσσερις λωρίδες. Τις στοιβάζουμε όλες μαζί και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λάδι. Διπλώνουμε κάθε λωρίδα στη μέση κατά μήκος και βάζουμε στη μια άκρη από μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τις τυλίγουμε σε τριγωνάκια ή ρολά και τα λαδώνουμε ξανά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και αραδιάζουμε τα κοτοπιτάκια σε λαδωμένο ταψί.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Σιμόνη Καφίρη