Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πιλάφι με κρασάτη συκωταριά




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 4 άτομα



Υλικά
Για το πιλάφι
1 ποτ. νερού ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζ. τσαγιού αρακά
1 πιπεριά κόκκινη
3 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
3 κουτ. σούπας αμύγδαλα, ξασπρισμένα και καβουρδισμένα
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ½ ποτ. νερού ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Για τη συκωταριά
1 κιλό συκωταριά αρνίσια
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 ποτ. νερού κρασί κόκκινο
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη συκωταριά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε την αρνίσια συκωταριά. Την βγάζουμε και την ψιλοκόβουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ταυτόχρονα με την ψιλοκομμένη συκωταριά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνουμε με το κονιάκ, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Διατηρούμε τη συκωταριά ζεστή.
Ετοιμάζουμε το πιλάφι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε μέσα τον αρακά, την πιπεριά, τη σταφίδα και τα αμύγδαλα. Τα δουλεύουμε μαζί μέχρι να στεγνώσει εντελώς η κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το πιλάφι μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα, και σερβίρουμε βάζοντας τη συκωταριά με τη σάλτσα της στη μέση.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης