Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ντοματίνια γεμιστά με καγιανά και σύγκλινο


Ντοματίνια γεμιστά με καγιανά και σύγκλινο


Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 25 ντοματίνια


Υλικά
25 ντοματίνια, μεγαλούτσικα, γερά και πλυμένα
Λίγο αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
Για τον καγιανά
40ml. Ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού σύγκλινο ψιλοκομμένο
2 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού φέτα τις αρεσκείας σας θρυμματισμένη
½ φλιτζάνι τσαγιού φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε προσεκτικά το καπάκι από κάθε ντοματίνι, όπως κάνουμε με τα γεμιστά. Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά την ψίχα από το εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε εσωτερικά τα ντοματίνια με αλάτι και τη ζάχαρη, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε κατά με΄ρος για 20 λεπτά, να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το σύγκλινο για 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τις κομμένες ντομάτες και την ψίχα από τα ντοματίνια που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε το μείγμα για 8 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη φέτα, το σύγκλινο, το δυόσμο, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Ψήνουμε τον καγιανά για 8 λεπτά, μέχρι τα αυγά να στερεοποιηθούν, αλλά το μείγμα να μη στεγνώσει τελείως. Ο καγιανάς είναι έτοιμος όταν αρχίσει να κολλάει ελαφρώς στο τηγάνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει. Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζουμε τα ντοματίνια με τον καγιανά, τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με ελάχιστο βαλσαμικό ξίδι και ελαιόλαδο.

Πηγή:< Ντίνα Νικολάου>  Γαστρονόμος Καθημερινής