Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Κρέμα ρανβερσέ


Κρέμα ρανβερσέ


Χρόνος προετοιμασίες 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα


ΥΛΙΚΑ
Υλικά για την καραμέλα:
70 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά νερό

Υλικά για την κρέμα:
500 ml γάλα
1 βανίλια
2 μεγάλα αυγά ολόκληρα και 4 κρόκοι
125 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160ο C. Βάζετε και την φόρμα ή τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσετε για να είναι ζεστά. Σε βαρύ σκεύος, βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και βάζετε στη φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Δεν ανακατεύετε, ανακινήτε μόνο που και που, μέχρι να γίνει καραμέλα ελαφρά σκούρα. Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και ρίχνετε μέσα την καραμέλα. Με προσοχή, ανακινείτε την φόρμα, να πάει η καραμέλα σε όλο τον πυθμένα και στο τοιχώματα.
 Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα μαζί με τη βανίλια, να κάψει. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ρίχνετε σιγά σιγά το καυτό γάλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα. Αδειάζετε το μείγμα με τα αυγά ξανά στην κατσαρόλα που είχε το γάλα και το ξαναβάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να αρχίσει ελαφρά να πυκνώνει και να καλύπτει την πλάτη του κουταλιού. Προσοχή, η κρέμα δεν πρέπει να βράσει.
 Ρίχνετε την κρέμα στη φόρμα με την καραμέλα και στη συνέχεια βάζετε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο βαθύ σκεύος. Μάσα σε αυτό το σκεύος, βάζετε ζεστό νερό, μέχρι τα 2/3 της φόρμας και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε την κρέμα για 40 περίπου λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, βγάζετε τη φόρμα από το ζεστό νερό και όταν πέσει η θερμοκρασία της την σκεπάζετε και την βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Πριν την σερβίρετε, ξεκολλάτε με μαχαιράκι τα τοιχώματα ολόγυρα και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.


Πηγή: http://www.radicio.com