Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Σπιτάκι Τζίντζερμπρεντ








Χρόνος προετοιμασίας 3 ημέρες
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 1 μικρό σπιτάκι

Υλικά
Για τη ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη σκληρή
1 ½ κούπα καστανή ζάχαρη
1 1/3 κούπας μέλι ή γλυκόζη
2 μέτρια αυγά
Για το αυγογλάσο
4 ασπράδια αυγού
2 βανίλιες
2 κιλά ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
3 πακ. πολύχρωμες καραμέλες ζελεδάκια
4 πακ. πολύχρωμα κουφετάκια smarties ή mnms
Κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής


Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώματος ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το τζίντζερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο, την ζάχαρη και το μέλι, και ανακατέψτε επάνω στη φωτιά ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών μαζί με 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Ανακατέψτε αρχικά με μια κουτάλα και κατόπιν ζυμώστε με το χέρι, να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη μαλακιά που θα κολλάει. Εάν χρειαστεί προσθέστε και άλλο αλεύρι, θυμηθείτε όμως ότι όσο στέκεται η ζύμη τόσο σφίγγει και δεν κολλάει. Εάν σφίξει πολύ, ζεστάνετέ τη για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Χωρίστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε δυο κομμάτια και κόψτε 2 ορθογώνια κομμάτια για τους τοίχους, 2 προσόψεις σπιτιού, σε διαστάσεις 20Χ10 και 2 μακρόστενα ορθογώνια για τη σκεπή, σε διαστάσεις 26Χ14. Από όσα κομμάτια ζύμης περισσεύουν κόψτε μικρά ελατάκια με τη βοήθεια ενός κουπ πάτ, ή πόρτες για να στολίσετε με αυτά το σπιτάκι.
Αν θέλετε αφαιρέστε με κοφτερό μαχαίρι μια πορτούλα και δύο παραθυράκια από τις προσόψεις και δύο παράθυρα από την κάθε πλευρά του τοίχου. Μεταφέρετε τα έτοιμα κομμάτια μαζί με το αντικολλητικό χαρτί επάνω σε αβουτύρωτα ταψιά και ψήστε τα επάνω στο χαρτί στους 200ο C, για 15 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο τα ψημμένα κομμάτια και αφήστε τα να σταθούν 10 λεπτά στο ταψί, να κρυώσουν. Μεταφέρετέ τα με τα χέρια σας επάνω σε σχάρα και αφήστε τα 24 ώρες, ώσπου να στεγνώσουν και να ξεραθούν.
Όταν είστε έτοιμοι να συναρμολογήσετε το σπιτάκι, ετοιμάστε το μισό γλάσο. Χτυπήστε στο μίξερ αρχικά τα ασπράδια με τη βανίλια να αφρίσουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε σε δόσεις τη ζάχαρη, χτυπώντας ώσπου να επιτύχετε ένα πολύ πηκτό χιονάτο γλάσσο. Βάλτε το σε κορνέ με χοντρό άνοιγμα 1εκ. Για να συναρμολογήσετε το σπιτάκι, αλείψτε από τη μέσα πλευρά της μιας πρόσοψης τις δύο άκρες του τοίχου και κολλήστε σε αυτές τους δύο τοίχους. Κάντε το ίδιο και με τη δεύτερη πρόσοψη από την πίσω πλευρά. Αφήστε το σπιτάκι να σταθεί επάνω σε τετράγωνο χαρτόνι ζαχαροπλαστείου για 3 ώρες, ώσπου να κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια. Για περισσότερη ασφάλεια, κολλήστε το κάτω μέρος του σπιτιού στο χάρτινο δίσκο με γλάσο.
Αλείψτε τις τέσσερις άκρες του κάθε κομματιού της σκεπής εσωτερικά και κολλήστε το κάθε κομμάτι στη θέση του. Βγάλτε με κορνέ αρκετό αυγογλάσο στην ένωση των δύο κομματιών της σκεπής για κολλήσουν μεταξύ τους. Κολλήστε στην ένωση της σκεπής χρωματιστές καραμελίτσες, όσο το γλάσο είναι ακόμη μαλακό. Αφήστε το σπιτάκι να σταθεί 12 ώρες, για να στεγνώσει καλά το γλάσο, πριν επιχειρήσετε να το διακοσμήσετε.
Ετοιμάστε το υπόλοιπο αυγογλάσο, χρωματίστε όση ποσότητα θέλετε με κόκκινο ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Βάλτε το λευκό γλάσο σε κορνέ με χοντρή μύτη και διακοσμήστε μ’ αυτό τη σκεπή, να δείχνει χιονισμένη. Βάλτε τα χρωματιστά γλάσα σε κορνέ με πιο λεπτή μύτη και κάντε όμορφα σχέδια στα παράθυρα και την πόρτα του σπιτιού. Κολλήστε στο γλάσο πολύχρωμα ζελεδάκια και κουφετάκια όσο αυτό είναι μαλακό. Το αφήνετε να στεγνώσει για άλλες 12 ώρες και το σπιτάκι σας είναι έτοιμο.

*Η υγρασία βλάπτει σοβαρά το σπιτάκι σας. Εάν οι τοίχοι μαλακώσουν, ψήστε τους στο φούρνο λίγο ακόμη. Φυλάξτε το έτοιμο σπιτάκι σε χώρο που θερμαίνεται σωστά, με ξηρή ατμόσφαιρα. Για να προφυλάξετε το σπιτάκι σας από διάλυση, δέστε το με μια γιορτινή κορδέλα ολόγυρα, ώστε να συγκρατούνται οι τοίχοι από την κορδέλα.



Πηγή: Περιοδικό «Real Food»