Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Βολ-ο-βάν με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 10 κομμάτια



Υλικά
1 πακ.στρογγυλά σφολιατάκια
1 αβγό χτυπημένο με 2 κουτ. σούπας νερό
Για τη γέμιση
300γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
250γρ. φρέσκα μανιτάρια, στρογγυλά
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
2 κουτ. γλυκού γούστερ σος
1 σφηνάκι μπράντι
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
½ φλιτζ. τριμμένο τυρί ημίσκληρο
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Ετοιμάστε τις θήκες για τα βολ-ο-βαν. Αλείψτε με το αβγό ένα σφολιατάκι και ακουμπήστε επάνω άλλο ένα. Χαράξτε ένα δίσκο στο επάνω φύλλο περίπου 1 δάχτυλο, από την άκρη, προσέχοντας να μην κόψετε και το κάτω φύλλο. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Όταν τα ετοιμάσετε, βάλτε τα σε ένα ρηχό ταψί και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 30 λεπτά. Όταν ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν και βγάλτε προσεκτικά το δίσκο που έχετε χαράξει για να δημιουργηθεί το κενό στο οποίο θα βάλετε τη γέμιση.
Για να ετοιμάστε τη γέμιση, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα μανιτάρια σε φετούλες. Βάλτε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί, σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τα για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σβήστε με το μπράντι και προσθέστε στο τηγάνι τη σκόνη μουστάρδας και τη γούστερ σος. Ανακατέψτε για 2 λεπτά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Αφήστε τα για λίγο μέχρι να πήξει η σάλτσα. Μοιράστε το μείγμα στις θήκες και σκεπάστε το κάθε ένα με το δίσκο ζύμης που αφαιρέσατε.

Πηγή: Περιοδικό «Extra Gourmet», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία