Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Χταποδοκεφτέδες νησιώτικοι


Χταποδοκεφτέδες νησιώτικοι



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά
Για 30 κεφτέδες 


Υλικά
1 κιλό χταπόδι
2 φλύλλα δάφνης
½ φλιτζάνι ξίδι
100γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ φλιτζάνι μαιντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι ή θρούμπι
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση
Πλένετε το χταπόδι, το βράζετε με τα φύλλα δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και το περνάτε από το multi για να γίνει κιμάς. Περνάτε επίσης και την ψίχα του ψωμιού και ύστερα αναμιγνύετε σε μια λεκανίτσα το χταπόδι με την ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαιντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν το μείγμα βγεί αραιό, προσθέτετε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να σφίξει.
Αφήνετε το μειγμας στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει και ύστερα πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα αλευρώνετε τινάζοντας το επιπλέον αλεύρι. Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο, γυρίζοντάς τα ώσπου να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα σερβίρετε ζεστά.

Πηγή: «Γεωργία Κοφινά» Olive Ημερολόγιο 2011