Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Μπάμια


Μπάμια




Ένα ακόμη λαχανικό, που εμφανίζεται στην αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες, είναι η μπάμια. 


Κοκκινιστές στην κατσαρόλα ή στο φούρνο με πατάτες, είναι ένα από τα αγαπημένα ελληνικά λαδερά φαγητά. Πολλοί είναι και αυτοί που προτιμούν να τρώνε τις μπάμιες μαγειρεμένες με κοτόπουλο, έναν πεντανόστιμο και υγιεινό συνδυασμό, αφού το κρέας συνοδεύεται έτσι από ένα θρεπτικό λαχανικό, αντί για πατάτες ή ρύζι και ζυμαρικά.
Η μπάμια είναι ο καρπός του ομώνυμου τροπικού λαχανικού, που ανήκει στην οικογένεια των Μαλβιδών. Από το ίδιο φυτό χρησιμοποιούμε και τα φύλλα, γνωστά σαν ξινολάπαθο Γουινέας. Οι μπάμιες κυκλοφορούν στην αγορά γύρω στον Ιούνιο και μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί ως το φθινόπωρο. Αν θέλετε να τις καταναλώνετε όλο το χρόνο μπορείτε να τις πάρετε φρέσκες και να τις καταψύξετε ή να τις προμηθευτείτε ήδη κατεψυγμένες, σε αεροστεγείς συσκευασίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλες τις εποχές. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μπάμιας που διακρίνονται κυρίως σε εκείνες που είναι κοντόχοντρες και σε εκείνες που είναι μακρόστενες. Όλες όμως έχουν χαρακτηριστικό ανοιχτό πράσινο χρώμα, χνουδωτή υφή και μικρά σποράκια στο εσωτερικό τους. Όταν αγοράζετε μπάμιες, διαλέγετε όσες έχουν ζωηρό χρώμα, είναι τρυφερές και σαρκώδεις και όχι ξηρές.
Όταν θα διαλέγετε μπάμιες στην αγορά ή και όταν τις καθαρίζετε, φορέστε γάντια ή πλύνετε αμέσως τα χέρια σας γιατί η παρατεταμένη επαφή με το χνούδι τους, μπορεί να σας δημιουργήσει έντονη φαγούρα.
Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Αποδίδουν μόνο 40 θερμίδες ανα 100γρ.