Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Κοτόπουλο μπλάνκετ


Κοτόπουλο μπλάνκετ



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1 κοτόπουλο γύρο στο 1 1/2 κιλό
3-4 κρεμμύδια
½ φλιτζάνι βούτυρο ή φυτίνη
2 κουταλιές αλεύρι
αλάτι – πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
λίγα κλωναράκια σέλινου ή μαϊντανού
2 κρόκοι αυγών
2 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλιά κορν-φλάουρ
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα.
Ξανθίζουμε τα κρεμμύδια, με το βούτυρο σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα και τα κομμάτια του κοτόπουλου να αχνίσουν για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τόσο νερό, όσο να τα μισοσκεπάσει, αλάτι, πιπέρι, τα κλωναράκια του σέλινου και το φύλλο δάφνης.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να ψηθεί εντελώς. Βγάζουμε τότε σε πιάτο τα κομμάτια του κοτόπουλου, δυναμώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σάλτσα να πυκνώσει, ανακατεύοντας την συνεχώς.
Ανακατεύουμε τους κρόκους με το γάλα, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και τα ρίχνουμε στη σάλτσα, χωρίς να διακόψουμε το ανακάτεμα. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα κομμάτια του κοτόπουλου, αφήνουμε να μισοπάρουν βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.

Πηγή: Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές, Νίκου Τσελεμεντέ