Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πορτοκαλόπιτα


Πορτοκαλόπιτα


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 10 άτομα

Υλικά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα λεμόνι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας φιλέ αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη λιωμένη

 

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνια τσαγιού χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
Δουλεύουμε πολύ καλά με το σύρμα των αυγών. Προσθέτουμε έπειτα τα τέσσερα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το γιαούρτι, το γάλα, το χυμό πορτοκάλι και τέλος, το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα λεμόνι.
Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα χυλό ομοιογενή και λείο. Ειδικά το γιαούρτι πρέπει να διαλυθεί πολύ καλά.
Έπειτα, παίρνουμε το πακέτο φύλλο κρούστας (10-12 φύλλα) και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Τα ρίχνουμε στο χυλό μαζί με 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες (προαιρετικά), ανακατεύουμε γρήγορα και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 32 εκ., το οποίο έχουμε αλείψει με λίγη μαργαρίνη και το έχουμε στρώσει με το φιλέ αμυγδάλου.
Από πάνω ρίχνουμε λίγο ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι.
Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα του ελαιόλαδου.
Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα ζεστή από το φούρνο, την περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με μια μπάλα παγωτό σοκολάτα!

Πηγή: http://www.altisblog.gr