Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σαγανάκι με σουσάμι και σάλτσα μελιού


Σαγανάκι με σουσάμι και σάλτσα μελιού




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Για 4 άτομα
  


Υλικά
250γρ. κεφαλοτύρι ή πικάντικη κεφαλογραβιέρα
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι απλό
3 κουταλιές σούπας μαυροκούκι
2 αυγά
Για τη λεμονάτη σάλτσα
250ml. λευκό ξηρό κρασί
¼ φλιτζάνι τσαγιού μέλι
20ml. Χυμό λεμονιού
1 κλαράκι φρέσκια λουίζα ή 7 φυλλαράκια ξερή

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρασί, το μέλι, το χυμό λεμονιού και τη λουίζα και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να έχουμε μια σάλτσα σαν ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει. Τέλος την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι.
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με την πάπρικα, το καγιέν και το τζίντζερ. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε τα δύο είδη σουσαμιού, ενώ σε ένα τρίτο πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά. Τέλος σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε νερό. Κόβουμε το ενιαίο κομμάτι τυριού σε μπαστουνάκια.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Παίρνουμε μια δόση από τα κομμάτια τυριού, τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα και τα βυθίζουμε στο αυγό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στο σουσάμι και ανακατεύουμε.
Τηγανίζουμε για 2 λεπτά κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην καεί το σουσάμι. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα μελιού.

Πηγή:< Νένα Ισμυρνόγλου>  Γαστρονόμος Καθημερινής