Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Φοκάτσια με φασκόμηλο και γκορκοντζόλα


 Φοκάτσια με φασκόμηλο και γκορκοντζόλα


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής 2 ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 1 ταψί

Υλικά
Για το προζύμι
2/3 φλιτζ. χλιαρό νερό
1 πακετάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
½ φλιτζ. κρύο νερό
1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
20 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή 10 φυλλαράκια ξηρό, ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
3 φλιτζ. αλεύρι
Για το τελείωμα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
230γρ. γκορκοντζόλα, λιωμένη με το πιρούνι

Εκτέλεση

Φτιάξτε πρώτα το προζύμι. Σε μια γαβάθα ανακατέψτε το νερό με τη μαγιά και αφήστε να μείνει για 10 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με κουτάλι ή με μίξερ του χεριού. Αφήστε να μείνει 30 λεπτά, να φουσκώσει. Φτιάξτε τη ζύμη ανακατεύοντας στο προζύμι το κρασί, το λάδι, το φασκόμηλο, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι, κρατώντας περίπου μισό φλιτζάνι. Ζυμώστε με τα χέρια ή βάλτε τα υλικά στο μίξερ με ειδικά εξαρτήματα ζύμης και δουλέψτε για να πάρετε ελαστική και λεία ζύμη. Αν κολλάει, βάλτε ακόμα λίγο αλεύρι, και αν είναι σκληρή, βρέξτε με λίγο νερό.
Λαδώστε μια γαβάθα, σχηματίστε μπάλα με τη ζύμη και, αφού τη γυρίσετε να λαδωθεί από παντού, βάλτε τη στη γαβάθα, σκεπάστε τη με μεμβράνη και αφήστε τη να μείνει 60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώστε ελαφρά μια λαμαρίνα και τραβήξτε με τα χέρια τη ζύμη για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Δεν θα πρέπει να είναι παχύτερη από ½ εκατοστό. Με τα δάχτυλα κάντε πολλά βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να μείνει άλλα 45 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C.
Με τα δάχτυλα πιέστε ξανά τα βαθουλώματα που κάνατε στην επιφάνεια, αλείψτε με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε τη φοκάτσια με την γκορκοντζόλα. Ψεκάστε 3-4 φορές το εσωτερικό του φούρνου με νερό, βάλτε μέσα τη φοκάτσια και ψήστε για 25 λεπτά, ανοίγοντας 2-3 φορές το φούρνο για να ξαναψεκάσετε (όχι πάνω στο ψωμί) με νερό, κυρίως στην αρχή του ψησίματος. Όταν η φοκάτσια ροδίσει και το τυρί λιώσει είναι έτοιμη. Σερβίρετε ζεστή.



 Πηγή: Gourmet περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ»