Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ψαρόσουπα με Μοσχοφίλερο


Ψαρόσουπα με Μοσχοφίλερο




Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό ψάρια (μπακαλιάρο, χριστόψαρο, σφυρίδα, τσιπούρα, μπαρμπούνι, συναγρίδα)
1 ½ κιλό όστρακα (στρείδια, αχιβάδες, μύδια)
½ κρεμμύδι
1 κοκκάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό πράσο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού κρασί Μοσχοφίλερο
Αλάτι, πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση

Πλένετε τις αχιβάδες, τα μύδια και τα στρείδια και τα αφήνετε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Φροντίζετε να αλλάζετε το νερό στα 10 λεπτά. Καθαρίζετε τα ψάρια από τα εντόσθια, τα κεφάλια και τα κόκαλα, τα πλένετε, τα σκουπίζετε και τα κόβετε σε κομμάτια. Πλένετε προσεκτικά τα κεφάλια και τα κόκαλα που κρατήσατε στην άκρη. Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το κοκκάρι και 1 σκελίδα σκόρδο, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε. Αφαιρείτε τη ρίζα, τα εξωτερικά φύλλα και το πράσινο σκληρό μέρος από το πράσο, το πλένετε και το κόβετε σε ροδέλες. Πλένετε και το μαϊντανό.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κοκκάρι σε μια κατσαρόλα με το λάδι και 1 κλαράκι μαϊντανό, χωρίς να αφήσετε να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα κεφάλια και τα κόκαλα από τα ψάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Περιχύνετε με μισό ποτήρι κρασί και 1 ½ λίτρο νερό, αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να πάρουν βράση τα υγρά και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί.
Βουρτσίζετε, έπειτα, καλά τα μύδια και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά σε ένα χαμηλό τηγάνι να ανοίξουν μαζί με τις αχιβάδες, τα στρείδια, το σκόρδο, το υπόλοιπο κρασί και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κουνάτε που και που το σκεύος. Βγάζετε το τηγάνι από φωτιά, καθαρίζετε τα θαλασσινά και βάζετε τη σάρκα τους σε ένα μπολ. Πετάτε τα μύδια, τις αχιβάδες και τα στρείδια που δεν άνοιξαν και κρατάμε στην άκρη το ζωμό μέσα στον οποίο μαγειρεύτηκαν.
Σουρώνετε το ζωμό που ετοιμάσατε με τα κεφάλια και τα κόκαλα από τα ψάρια και τον βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε 1 ποτηράκι του κρασιού από το ζωμό των θαλασσινών και περιμένετε να πάρει βράση η σούπα.  Ρίχνετε και τα ψάρια και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά. Προσθέτετε τα θαλασσινά και συνεχίζετε για 2 λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με τον υπόλοιπο μαϊντανό.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI