Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ζυμωτό ψωμί


Ζυμωτό ψωμί



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος αναμονής 2 ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
Για 2 καρβέλια


Υλικά
30γρ. μαγιά νωπή
1 κιλό αλεύρι σκληρό
30γρ. ζάχαρη
650ml. νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε λεκάνη. Ζυγίζετε και συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σας, σε καθαρό πάγκο κουζίνας. Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι και ανακατεύετε, έτσι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνετε το μείγμα με τη μαγιά σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
Κάνετε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζετε να ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχετε μια ζύμη σχετικά απαλή και εύπλαστη, που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Εάν κολλάει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις, με ζωηρές κινήσεις, απλώνοντας, σπρώχνοντας και διπλώνοντας ξανά και ξανά για 6 λεπτά περίπου.
Πλάθετε τη ζύμη σε μεγάλη μπάλα και αφού τη σκεπάσετε με 2-3 πετσέτες κουζίνας, την αφήνετε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια χωρίζετε τη ζύμη στα δύο, ξαναζυμώνετε και πλάθετε 2 φραντζόλες ή καρβελάκια. Τοποθετείτε τα ψωμιά σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα. Χαράζετε με μαχαίρι τα ψωμιά και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, για άλλη 1 ώρα τουλάχιστον. Ψήνετε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 με 200 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.

Πηγή: Νίκος Τσελεμεντές