Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ


Τυρόπιτα με μπεσαμέλ



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 25 κομμάτια


Υλικά
500γρ. φύλλο κρούστας
500γρ. τυρί φέτα
2 φλιτζ. τσαγιού μπεσαμέλ (δείτε συνταγή)
6 αβγά
Πιπέρι – μοσχοκάρυδο
¾ φλιτζ. βούτυρο λιωμένο


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συνταγή, χωρίς να προσθέσετε τα αβγά της βασικής συνταγής. Προσθέστε 6 αβγά και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και την αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε τη φέτα σε βαθύ μπολ και την τρίβετε με πιρούνι ή με τα χέρια σας. Τη ρίχνετε στην μπεσαμέλ και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα, με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε επίσης. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα, φροντίζοντας να μη φτάσετε μέχρι τα τελευταία φύλλα. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε την πίτα στους 180ο για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά και να ροδίσει η επιφάνειά της.

*Για να μην αρπάξει αμέσως και ξεροψηθεί το πάνω φύλλο της πίτας, ραντίστε το με λίγο νεράκι.

Πηγή: Νίκος Τσελεμεντές