Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Γίγαντες πλακί


Γίγαντες πλακί



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
½ κιλό φασόλια γίγαντες
4 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα βαθύ μπολ, με χλιαρό νερό που θα τα σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν. Την επόμενη, στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να σκάσει η φλούδα τους. Στραγγίζετε ξανά τα φασόλια, χωρίς να πετάξτε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
Αδειάζετε τους γίγαντες σε πήλινο σκεύος. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη ντομάτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και 4 φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσατε. Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε στους 180ο, για 1 ώρα περίπου.


Πηγή: Νίκος Τσελεμεντές