Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΡΟΔΙ το φρούτο του παραδείσου.


 ΡΟΔΙ το φρούτο του παραδείσου.



Κανένας λαός δεν δείχνει τόσο βαθύ σεβασμό στη ροδιά όσο οι Πέρσες. Οι Πέρσες θεωρούν το ρόδι «φρούτο του παραδείσου». Πιστεύουν ότι το περίφημο μήλο που στάθηκε αιτία να διωχθούν οι πρωτόπλαστοι από τον Κήπο της Εδέμ ήταν στην ουσία ρόδι. 

Στη λαϊκή ιατρική της Περσίας κάθε τμήμα του φυτού πιστεύεται ότι έχει ξεχωριστές ιδιότητες. Οι ξεραμένες ρίζες της ροδιάς γίνονται αφέψημα που γλυκαίνει την ανάσα, θεραπεύει γυναικολογικές παθήσεις, εξοντώνει τα παράσιτα και ανακουφίζει από τη ναυτία. Ένα άλλο αφέψημα, από τα φύλλα και τις τρυφερές κορφάδες της ροδιά, θεραπεύει την ανορεξία, την αναιμία και τους πονοκεφάλους, ενώ τα κατακόκκινα λουλούδια διώχνουν τα έντομα, ακόμα και τις σφήκες, και το τσάι που γίνεται από τα λουλούδια της ροδιάς ανακουφίζει το στομάχι.
Η ροδιά είναι θάμνος ιθαγενής της Περσίας, όπου καλλιεργείται εδώ και 4000 χρόνια. Τα ρόα αναφέρονται στον Όμηρο και ήταν δημοφιλή στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και στην Αίγυπτο. Αναφέρονται επίσης στη Βίβλο σαν αγαπημένο φρούτο των Ισραηλιτών. Από τη Μεσόγειο, η ροδιά ταξίδεψε ανατολικά και μεταφυτεύθηκε στην Ασία, κυρίως στις Ινδίες και τη νότια Κίνα, αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου.
Ισπανοί ναυτικοί που μετέφεραν ρόδια στα ταξίδια τους, μια και το φρούτο διατηρείται για πολλές μέρες, βοήθησαν να φυτεύονται ροδιές στην κεντρική και νότια Αμερική. Στο Μεξικό, αλλά και στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, οι κόκκινοι γυαλιστεροί κόκκοι του ροδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μεξικανική σαλάτα που γίνεται με πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο. Ο χυμός από ρόδι είναι από τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά στο Ιράν και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Θα τον βρείτε εμφιαλωμένο, αλλά και φρέσκο στους πάγκους υπαίθριων πωλητών.
Βασικό υλικό της Περσικής αλλά και της αραβικής κουζίνας είναι το ξινούτσικο ζελέ από ρόδι, που το χρησιμοποιούσαν και οι Βυζαντινοί. Δίνει τη νοστιμιά του σε σάλτσες για σαλάτες, σε πολλά μαγειρευτά, και σε γευστικό γλάσο για ψητά κρέατα και πουλερικά. Για να το φτιάξετε, θα σιγοβράσετε για μια ώρα περίπου τέσσερα ποτήρια χυμό από ρόδι, μαζί με το χυμό ενός λεμονιού.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Αγλαΐα Κρεμέζη