Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Χανιώτικο μπουρέκι






Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 16 μερίδες




Υλικά
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι
½ κούπα λάδι
¼ κούπας τσικουδιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Νερό όσο χρειαστεί
Για τη γέμιση
1 κιλό κολοκύθια
1 κιλό ανθότυρο, τριμμένο
½ κιλό τυρομάλαμα (μαλάκα)*, τριμμένο
¼ κούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/3 κούπας λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε το αλεύρι σε λεκάνη και ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Βάλτε το μισό λάδι με την τσικουδιά και το αλάτι και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίστε τη σε 6 μπαλάκια και αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη 1 ώρα. Ανοίξτε τα σε μικρά στρογγυλά φυλλαράκια και στοιβάξτε τα τρία, τρία αλείφοντας τα με το υπόλοιπο λάδι ενδιάμεσα. Πατώντας με τον πλάστη ανοίξτε δυο χοντρά φύλλα. Στρώστε το ένα μέσα στο ταψί του φούρνου, αφού το λαδώσετε καλα΄.
Για τη γέμιση κόψτε τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες, αλατίστε τες και αφήστε τες να σταθούν σε τρυπητό, να φύγει το περισσότερο από το νερό τους. Αλευρώστε τες και στρώστε τις μισές επάνω στο φύλλο μέσα στο ταψί. Ανακατέψτε καλά τα τριμμένα τυριά με το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στρώστε τα μέσα στο ταψί, επάνω από το φύλλο. Στρώστε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα κολοκύθια και ραντίστε τα καλά με το λάδι. Καλύψτε τα στρώνοντας στην επιφάνεια το δεύτερο φύλλο. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, αλείψτε τη με λίγο ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά με λίγο γάλα, πασπαλίστε τη με σουσάμι και ψήστε τη στους 200ο C, 1 ώρα περίπου. Σερβίρετε τη ζέστη.

* Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας.Είναι ελαστική και ομοιογενής.