Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πάβλοβα με βύσσινα και λικέρ αμυγδάλου






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 8 μερίδες

Υλικά
Για τη μαρέγκα
4 ασπράδια
225γρ. ζάχαρη ψιλή
1 κουτ. γλυκού άσπρο κρασόξιδο
2 κουτ. γλυκού κοφτές κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
1 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
Για τη γέμιση
400γρ. βύσσινο γλυκό κουταλιού
450ml. κρέμα γάλακτος
50γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινησμένη
3 κουτ. σούπας λικέρ αμυγδάλου
25γρ. μπισκότα αμυγδάλου ελαφρά θρυμματισμένα


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130ο C. Σκεπάζετε μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ετοιμάζετε τη μαρέγκα: Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με μίξερ χειρός, ώσπου να σφίξουν. Προσθέτετε σιγά – σιγά τη ζάχαρη, ώσπου να γίνει η μαρέγκα γυαλιστερή και να στέκεται. Ρίχνετε στο μείγμα το κρασόξιδο, το κορν φλάουρ και το άρωμα βανίλιας. Πασπαλίζετε με το κακάο και ανακατεύετε απαλά, ώστε να σχηματιστούν δίχρωμα σχέδια.
Αδειάζετε τα μαρέγκα στο χαρτί ψησίματος, σχηματίζοντας με τη ράχη από κουτάλι κύκλο, και κάνετε μια μικρή κοιλότητα στο κέντρο. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα μέσα να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σουρώνετε τα βύσσινα επάνω από κατσαρόλα και βράζετε το σιρόπι τους, να μείνει περίπου 4 κουταλιές. Το αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε με μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, ώσπου να σφίξει, και προσθέτετε το λικέρ. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα, να αφρατέψει η κρέμα.
Αδειάζετε στο κέντρο της μαρέγκας την κρέμα, σκορπάτε επάνω τα βύσσινα, περιχύνετε με το σιρόπι τους και πασπαλίζετε με τα μπισκότα αμυγδάλου. Το βάζετε στο ψυγείο να σταθεί για 30 λεπτά και σερβίρετε.