Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι







Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 μερίδες


Υλικά
50γρ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι σε ροδέλες
1 κιλό κουνουπίδι σε μπουκετάκια
2 φύλλα δάφνη
500ml. ζωμό λαχανικών ζεστό
500ml. γάλα πλήρες
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
100ml. κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι
6 φέτες μπέικον, ψημένες στο γκριλ
Για τα τυρένια κρουτόν
150γρ. ψωμί άσπρο, κομμένο σε κύβους
40γρ. βούτυρο
40γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το σέλερι και το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κουνουπίδι, τα φύλλα δάφνης, τον ζωμό, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σκεπάζετε. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει πολύ καλά το κουνουπίδι.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αδειάζετε σε μπλέντερ. Χτυπάτε, ώσπου να γίνει απαλό μείγμα. Ετοιμάζετε τα κρουτόν. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύετε το ψωμί με το βούτυρο λιωμένο και την τριμμένη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε και σκορπάτε σε αντικολλητικό ταψί. Ψήνετε για 10 λεπτά ή ώσπου να πάρουν χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν.
Μοιράζετε σε βαθιά πιάτα, σκορπάτε επάνω τα κρουτόν και από 1 λωρίδα μπέικον, ψιλοκομμένη.