Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Σολομός τεριγιάκι








Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα
  

Υλικά
4 φιλέτα σολομού
Ελαιόλαδο
100ml. ξίδι βαλσαμικό
100ml. σάκε
100ml. μίριν (ξίδι από ρυζόκρασο)
100ml. σάλτσα σόγιας
100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100ml. ζωμό κοτόπουλο



Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη σάλτσα τεριγιάκι. Βράζετε το βαλσαμικό μέχρι να μείνει περίπου όσο 2 κουταλιές της σούπας. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το σάκε, το μίριν, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το ζωμό κοτόπουλου και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μειωθούν στο μισό. Προσθέτετε σε αυτό το μείγμα από το ξίδι και το αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο σε δυνατή φωτιά, τοποθετείτε το σολομό σε λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί. Αλείφετε το σολομό με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνετε και τον αλείφετε με σάλτσα τεργιάκι. Ψήνετε για 5 λεπτά, αλείφοντας μια δυο φορές ακόμα το ψάρι κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρετε με ρύζι και κινέζικο λάχανο.

Πηγή: Περιοδικό «Olive»