Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κατσικάκι ρολό με πέστο θυμαριού





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες
Για 6 άτομα



Υλικά
1 ½ κιλό ξεκοκαλισμένο κατσικίσιο μπούτι (ζητάμε από τον χασάπη μας να το ετοιμάσει για ρολό)
50ml. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το πέστο
50ml. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο με΄ρος), ψιλοκομμε΄να
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι
1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα, αποφλοιωμένα αμύγδαλα
½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη π΄πρικα γλυκιά



Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, μέχρι απλώς να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα του τηγανιού στο γουδί ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, την παρμεζάνα, λίγη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα κοπανίζουμε πολύ καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεία πάστα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Βάζουμε το κατσικάκι σε μια επίπεδη επιφάνεια και το ανοίγουμε καλά. Το αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το πέστο σε όλη την επιφάνειά του. Τυλίγουμε το κρέας σε σφικτό ρολό και το δένουμε σε κοντινές αποστάσεις με σπάγκο μαγειρικής.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρολό για 6 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα, από όλες τις μεριές. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Απλώνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες σε μια επίπεδη επιφάνεια, το ένα επάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους βάζουμε το ροδισμένο ρολό και το περιχύνουμε με τα λιγοστά υγρά της κατσαρόλας. Τυλίγουμε το ρολό σε πακέτο, και με τις 2 λαδόκολλες, για να μην χυθούν τα υγρά στο ψήσιμο. Δένουμε καλά το πακέτο με σπάγκο, το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί και το βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε το κατσικάκι μας για 2 ώρες.
Στο διάστημα αυτό, το κατσικάκι μαλακώνει πολύ, προστατευμένο από τις λαδόκολλες, παραμένοντας ζουμερό. Βγάζουμε το ρολό από το φούρνο και αφήνουμε το κατσικάκι να κρυώσει τυλιγμένο για 20 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τους εγκλοβισμένους υδρατμούς.
Κόβουμε τους σπάγκους και ξετυλίγουμε προσεκτικά τις λαδόκολλες, να μη χυθούν οι χυμοί. Κόβουμε τους σπάγκους και από το ρολό και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Το περιχύνουμε με τα υγρά που μαζεύτηκαν στις λαδόκολλες, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου