Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Τάρτα με ψημμένη ντομάτα, θυμάρι και γραβιέρα






Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 4 άτομα




Υλικά
12 μικρές ντομάτες, κομμένες στα δύο
50γρ. γραβιέρα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
1 αβγό χτυπημένο
3 κλαράκια θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη βάση
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. βούτυρο
50γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Λίγο πιπέρι καγιέν



Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο C. Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τις ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Μόλις ψηθούν τις αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε τη φλούδα τους.
Φτιάχνετε τη ζύμη. Βάζετε σε ένα μίξερ το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει σαν ψίχουλα. Στη συνέχεια ρίχνετε το τυρί, το πιπέρι καγιέν, αλατοπίπερο και νερό ώστε να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Τη βάζετε σε ζελατίνα και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Απλώνετε τη ζύμη σε ένα ταψί για τάρτες, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, τοποθετείτε από πάνω φασόλια ή φακές, για να μη φουσκώσει, και την ψήνετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε τη λαδόκολλα με τα φασόλια, ψήνετε για άλλα 10 λεπτά και αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει.
Αναμιγνύετε τη μουστάρδα με το τυρί και το αυγό και βάζετε το μείγμα πάνω στην τάρτα. Τοποθετείτε τις ντομάτες στο πάνω μέρος του μείγματος, πασπαλίζετε με το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε για 20 λεπτά. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Jannie Ratcliffe