Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κεφτεδάκια φούρνου διαφορετικά





Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
250γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από σπάλα
250γρ. χοιρινό κιμά, από σπάλα
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, τριμμένο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ. βούτυρο αγελάδας ή μαργαρίνη, κομμένο σε κυβάκια
1 αυγό
1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού ξίδι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Για την επάλειψη
2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα ελαφρά μέχρι να αφρίσουν
Σουσάμι και μαυροσούσαμο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά μαζί με το κρεμμύδι και τα ζυμώνουμε με τα χέρια για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά, την κανέλα και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Μετά το πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια. Βάζουμε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια προσεκτικά, και τα βράζουμε για 4 λεπ΄τα, μέχρι να ανοίξει το χρώμα τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μας στο αλεύρι, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει με το αλεύρι ένα νοτισμένο και ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, το ξύδι, το αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μια νοτισμένη βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Ξετυλίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια της ζύμης για να πλατύνουν και να γίνουν περίπου σαν πιατάκια του καφέ. Στο κέντρο κάθε ζύμης βάζουμε από 1 κεφτεδάκι και το τυλίγουμε καλά με τη ζύμη, καλύπτοντας το εντελώς.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και το μαυροσούσαμο και ανακατεύουμε καλά. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις μπαλίτσες ζύμης με τα χτυπημένα ασπράδια, στη συνέχεια, αν θέλουμε τα ρολάρουμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τα σερβίρουμε ζεστά. Τα συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου