Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Πρασοκεφτέδες φούρνου με γιαούρτι





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Για 30 κεφτέδες

Υλικά
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 πράσα πολύ ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο(από σπάλα και από μπούτι μισό μισό)
½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κριθαροκουλούρα (στο μούλτι 2 κομ.)
½ κουτ. γλυκού πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για το ταψί



Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τον άνηθο, το ξίδι και τα αυγά και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα του τηγανιού, μαζί με το λάδι του, και ζυμώνουμε ξανά για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες , την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 30 κεφτέδες, αρκετά μεγάλους, και τους βάζουμε στο ταψί. Τους ψήνουμε για 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένοι, αλλά αφράτοι. Σερβίρουμε συνοδεύοντας τους πρασοκεφτέδες με μια πράσινη σαλάτα ή σαλάτα με κρέμα τυριού. (δείτε συνταγή)


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου