Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό





Χρόνος ψησίματος 15λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 1 ημέρα
Για 30 κουλούρια



Υλικά
15γρ. νωπή μαγιά ή 1 ½ κουτ. γλυκού ξερή
2 ½ κούπες ζεστό νερό, όχι καυτό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/3 κούπας ζάχαρη
¼ κούπας σπορέλαιο
300γρ. σουσάμι
Για τη γέμιση
1 κούπα φέτα τριμμένη, ανακατεμένη με 1 κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες ή
1 κούπα φέτα τριμμένη, ανακατεμένη με 1 κούπα ελιές ψιλοκομμένες




Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά σε ½ κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε 2-3 κουταλιές αλεύρι και αφήστε να φουσκώσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια κοσκινίστε τα ¾ του αλευριού μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή και ελαστική. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει για 12 ώρες. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε για 5 λεπτά ακόμα.
Κόψτε μπαλάκια ζύμης και ανοίξτε τα επάνω σε αλεύρωμένη επιφάνεια, σε μακρόστενο φύλλο. Τοποθετήστε λίγη από την γέμιση που σας αρε΄σει, κάθετα στο κέντρο του φύλλου και τυλίξτε σε σφιχτό ρολό. Βουτήξτε το ρολό γρήγορα σε ένα μπολ νερό και τυλίξτε το στο σουσάμι. Πατήστε στις 2 άκρες να κολλήσουν και βάλτε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C, για 15 λεπτά.

*      Αν θέλετε μπορείτε παραλείποντας τη γέμιση να έχετε τα κλασικά κουλούρια Θεσσαλονίκης.
*      Μπορείτε μόλις κρυώσουν να τα φυλάξετε σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη, για αρκετό καιρό.




Πηγή: Περιοδικό «Real Food»