Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με αγκινάρες και σάλτσα από κεφαλοτύρι






Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα




Υλικά
500ml. ζωμό κοτόπουλου (δείτε συνταγή)
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο
4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
60ml. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ακαθάριστες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα ή ρίγανη, τριμμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, αντικολλητικό, σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά, και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Βάζουμε τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 για κουζίνες που έχουνε μέχρι το 3, και στο 7 για κουζίνες που έχουν μέχρι το 9. Τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά, 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι, ώστε να διατηρηθεί ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Ξαναβάζουμε τις αγκινάρες στο τηγάνι, χωρίς τα σκόρδα, προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, τη μαντζουράνα, το κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού και 3 κουτ. σούπας νερό και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά το ζωμό κοτόπουλου, μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις αγκινάρες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.  

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Χριστόφορος Πέσκιας