Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Πάπια με πορτοκάλι και χριστουγεννιάτικη γέμιση







Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
2 ½ κιλά πάπια κατεψυγμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
250γρ. κιμά χοιρινό
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο
1/3 κούπας ρύζι γλασέ
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
Λίγη κανέλα και γαρύφαλλο
Αλάτι, πιπέρι
Για το γλάσο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο τριμμένο
½ κούπα ζωμό κοτόπουλο
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
4 κουτ. ζάχαρη
Λίγη κανέλα, μπαχάρι και γαρίφαλο

Εκτέλεση

Αφαιρέστε τα εντόσθια της πάπιας. Πλύνετε καλά μέσα και έξω την πάπια με καυτό νερό και αφαιρέστε τυχόν φτερά. Με ένα μεταλλικό σουβλί τρυπήστε το δέρμα της πάπιας σε όλη του την επιφάνεια. Αφήστε τη να στραγγίσει καλά και τρίψτε την εσωτερικά με αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάστε τη γέμιση. Λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε τον κιμά για 7 λεπ΄τα. Κατεβάστε τον από τη φωτιά και ρίξτε το σέλινο, το σέλερι, το ρύζι, τα μπαχαρικά και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά. Γεμίστε με το μείγμα του κιμά την πάπια. Δέστε τα πόδια της πάπιας προς τα πίσω. Βάλτε την πάπια σε ταψί με σχάρα με το στήθος προς τα επάνω και ψήστε την στους 175ο C, για 2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ζωμό κοτόπουλου, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, και βράστε τα για 1 λεπτό. Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200ο C. Ξαναβάλτε μέσα την πάπια και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό αλείφετε την πάπια με το γλάσο κατά διαστήματα.
Βάλτε τη σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως. Συνοδέψτε την με μπρόκολο ζεματισμένο και γαρνίρετε με φέτες πορτοκάλι.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»