Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Εντσιλάδας με κοτόπουλο



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Για 8 άτομα



Υλικά
¼ κούπας λάδι
1 ½ κιλό κοτόπουλο φιλέτο, σε λωρίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
¼  κουτ. γλυκού γαρίφαλο
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ
¼ κουτ. γλυκού κόλιανδρο
1 κούπα ζωμό κοτόπουλου
1 ½ κούπα γραβιέρα μαλακιά, τριμμένη
16 τορτίγιας
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα τσίλι
1 πράσινη καυτερή πιπεριά ή 3 ξερές πιπερίτσες
3 κόκκινες πιπεριές
1 κούπα νερό
2 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. σούπας ντομάτα πελτέ
1 κουτ. σούπας ξίδι
400γρ. ντοματάκια κονκασέ
½ κουτ. γλυκού τσίλι σκόνη
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σκόνη
¼ κουτ. γλυκού κύμινο

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και το λευκό εσωτερικό τους και τις αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό. Βάζουμε τον πουρέ από τις πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το λάδι, την ντομάτα το ξίδι, τον πελτέ και όλα τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράση. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και 1 κούπα από τη σάλτσα. Σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά.
Ρίχνουμε 4 κουταλιές από τη σάλτσα μέσα σε ένα μεγάλο μακρόστενο πυρέξ. Βάζουμε σε κάθε τορτίγια 2 κουταλιές σάλτσα στο κέντρο και 3 κουταλιές από το μείγμα του κοτόπουλου και τις τυλίγουμε σε ρολό. Τις στρώνουμε τη μια δίπλα στην άλλη στο πυρέξ.
Περιχύνουμε τις τορτίγιες με τη σάλτσα και καλύπτουμε την επιφάνεια με την γραβιέρα. Ψήνουμε σε φούρνο στους 200ο C, σκεπασμένες χαλαρά με αλουμινόχαρτο, για 40 λεπτά.

Πηγή: Περιοδικό «Real food»