Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κρέμα με φρέσκα αχλάδια και αμύγδαλα






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα




Υλικά
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο
5 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
2 βανίλιες
1φλιτζ. ζάχαρη
Για τα αχλάδια
6 αχλάδια καθαρισμένα, σε κύβους
1 φλιτζ. καφέ ζάχαρη
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Σάμου
60γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθούν. Βάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το ζεσταίνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα αχλάδια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα σβήνουμε με το κρασί. Αφού το απορροφήσουν, τα τραβάμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Παίρνουμε 6 κολονάτα ποτήρια, βάζουμε στον πάτο των ποτηριών από μια κουταλιά αχλάδια και από πάνω 2 κουταλιές κρέμα, ξανά αχλάδια αι ξανά κρέμα. Παγώνουμε τα ποτήρια με το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, κοπανάμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα σκορπάμε επάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αν θέλουμε, μπορούμε να  στολίσουμε τα ποτήρια με μια φετούλα από φρέσκο αχλάδι.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης