Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Λαμπρόπιτες από την Κώ





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 12 μερίδες



Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/3 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
2/3 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
1 αβγό μεγάλο, χτυπημένο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
250γρ. γραβιέρα, τριμμένη
250γρ. φέτα + 250γρ. ανθότυρο, ανακατεμένα
2 αυγά, χτυπημένα
½ κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουτ. γλυκού γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο για το άλειμμα.


Εκτέλεση

Κρατάμε μισό φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το βούτυρο και το αυγό με σύρμα μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και όσο αλεύρι έχουμε κρατήσει στην άκρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού ή της ταρτιέρας μας. Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο λάδι και στρώνουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Γεμίζουμε με το μείγμα το ταψί μας και αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το γάλα. Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

*Αν θέλουμε τις κάνουμε σε 12 μικρά πιτάκια και τα ψήνουμε σε ατομικές φόρμες.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Γεωργία Κοφινά