Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Μπιφτέκια με κασέρι και πέστο δυόσμου





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
600γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200γρ. μπαγιάτικο ψωμί
1 κρεμμύδι μικρό, τριμμένο στον τρίφτη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150γρ. κασέρι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα δυόσμου
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ. καφέ νερό
100γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
50γρ. αμύγδαλα, ξασπρισμένα
1 φλιτζ. καφέ  δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ξίδι
Λίγο αλάτι



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ με νερό βάζετε να μουλιάσει το μπαγιάτικο ψωμί, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον μοσχαρίσιο κιμά, ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το τριμμένο κασέρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιογενή, σουρώνετε το μουλιασμένο ψωμί,, το θρυμματίζετε στα χέρια σας, το βάζετε μέσα στον κιμά και ζυμώνετε καλά και επίμονα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Φυλάτε τον κιμά στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα δυόσμου. Ρίχνετε στο μπλέντερ το νερό, το ελαιόλαδο, τα ξασπρισμένα αμύγδαλα και την κεφαλογραβιέρα. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου και το ξίδι. Χτυπάτε στο μπλέντερ το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Δοκιμάζετε, αλατίζετε και αδειάζετε την έτοιμη σάλτσα σε ένα μπολάκι.
Πλάθετε τον κιμά σε μικρά στρογγυλά μπιφτεκάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι του φούρνου, προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200ο C, ανάβετε το γκριλ και ψήνετε τα μπιφτεκάκια σας για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντας τα ανάποδα στο μέσον του χρόνου. Τα βάζετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με την πράσινη σάλτσα δυόσμου.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Ηλίας Μαμαλάκης