Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Οσομπούκο με ταλιατέλες


Οσομπούκο με ταλιατέλες

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
6 φέτες μοσχαρίσιο κότσι
6 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια (χωρίς τα σπόρια)
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο κομμένα σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας αλεύρι
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο (δείτε συνταγή)
Αλάτι,, πιπέρι
1 ½ πακέτο ταλιατέλες
Για την γκρεμολάτα (αρωματικό μείγμα)
½  ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αλευρώνουμε ελαφρώς τις φέτες κρέατος και τις τινάζουμε για να φύγει το πολύ αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Έπειτα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 6 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος βάζουμε τις ντομάτες και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το αρωματικό μείγμα ενώνοντας τα υλικά και ανακατεύοντας τα. Το κρατάμε σε ένα μπολάκι και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βράζουμε τις ταλιατέλες. Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και αν η σάλτσα δεν έχει πήξει αρκετά, μπορούμε να ξαναβάλουμε το ταψί στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για 10 λεπτά ακόμα. Στο τέλος, αφού αποσύρουμε το φαγητό από το φούρνο, πασπαλίζουμε τι κρέας με την γκρεμολάτα και σερβίρουμε με τις ταλιατέλες.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου