Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Σεφταλιές Κυπριακές


Σεφταλιές Κυπριακές


Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500γρ. κιμά αρνίσιο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 αβγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ψίχα από 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι, πιπέρι
2 αρνίσιες μπόλιες (σκέπες)
6 κουταλιές γιαούρτι σακούλας
Λίγη πάπρικα
6 πίτες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Πλένετε τις μπόλιες με μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνετε για λίγο σε ένα μπολάκι με νερό και ξίδι. Μουλιάζετε την ψίχα του ψωμιού και τη στύβετε πολύ καλά με τα χέρια σας για να φύγει όλο το νερό.
Ρίχνετε τους κιμάδες σε βαθύ σκεύος και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την ψίχα του ψωμιού, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε το μείγμα και πλάθετε μακρόστενα κομμάτια, σαν σουτζουκάκια.
Βγάζετε τις μπόλιες από το νερό, τις στραγγίζετε καλά και τις κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια. Τυλίγετε τον κιμά ένα ένα με ένα κομμάτι μπόλιας σαν πακετάκι. Ψήνετε τις σεφταλιές στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ ανακατεύετε το γιαούρτι με την πάπρικα και σερβίρετε τις σεφταλιές βάζοντας από μια κουταλιά στην κάθε μερίδα.

*Καλό θα ήταν πριν ψήσετε τις σεφταλιές, να τις αφήσετε για μερικές ώρες στο ψυγείο, έτσι ώστε να σφίξει το μείγμα του κιμά.

*Οι σεφταλιές συνδυάζονται ωραία με τζατζίκι, πατάτες τηγανητές και φρέσκες σαλάτες.



Πηγή: Οι συνταγές του Νίκου Τσελεμεντέ