Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες και 40 λεπτά
Για 8 - 10 άτομα
ΥΛΙΚΑ
2 ½ κιλά χοιρινό καρέ
10 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
12 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. Σούπας μουστάρδα σε
κόκκους
1 κουτ. Γλυκού φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
80γρ. + 2 κουτ. Σούπας επιπλέον
μουστάρδα
120γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
4 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
12 μεγάλα μήλα, κομμένα στη μέση
1 ½ κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα
και κομμένα στη μέση
700ml μηλίτης
Αλάτι
Για τη μαρινάδα
300γρ. καστανή ζάχαρη
280γρ. αλάτι
240ml. μηλόξιδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε
τη μαρινάδα. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το αλάτι
και 4 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι και
αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξίδι και άλλα 4
φλιτζάνια παγωμένο νερό. Αφήνουμε την μαρινάδα να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε
το χοιρινό καρέ σε μια μεγάλη λεκάνη που χωράει στο ψυγείο και προσθέτουμε την
μαρινάδα, ώστε να καλύπτει εντελώς το κρέας. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη
και βάζουμε στο ψυγείο για 8 – 10 ώρες.
Βγάζουμε
το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε για
2 ώρες εκτός ψυγείου, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με κοφτερό μαχαίρι
χαράζουμε το καρέ ανάμεσα στα κόκαλα.
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 150ο C με αέρα. Σε ένα
μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα θυμαριού από τα 4 κλαδάκια, το σκόρδο, τη μουστάρδα
σε κόκκους, τα 80γρ. μουστάρδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλείφουμε
με το μείγμα το κρέας. Βάζουμε τα υπόλοιπα κλαδάκια θυμαριού στις εγκοπές και
καλύπτουμε τα κόκαλα με μικρά κομμάτια αλουμινόχαρτο για να μην καούν.
Σε ένα
τηγάνι βάζουμε τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το
μπέικον και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με
τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ξανά βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνουμε τα
μήλα και τα κρεμμύδια σε δόσεις και τα σοτάρουμε και αυτά για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε
σε ένα βαθύ ταψί και επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά.
Ρίχνουμε
το μηλίτη και με μια κουτάλα ξύνουμε τη βάση του τηγανιού μέχρι να ξεκινήσει ο
βρασμός του μηλίτη. Αδειάζουμε τον καυτό μηλίτη στο ταψί με τα μήλα και τα
κρεμμύδια, σκορπίζουμε το μπέικον και τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού το
καρέ. Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 2 ½ ώρες.
Βγάζουμε
το ταψί από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 250ο C. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μήλα και τα κρεμμύδια
σε μια μεγάλη πιατέλα. Βγάζουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής και αδειάζουμε τα
υγρά του ταψιού σε ένα τηγάνι. Επαναφέρουμε το κρέας στο ταψί και το βάζουμε στο
φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει.
Βάζουμε
το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα και
βράζουμε για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε το κρέας στο
κέντρο της πιατέλας με τα μήλα και τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με την σάλτσα.