Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Ζωμός λαχανικών


Ζωμός λαχανικών


Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος βρασμού 2 ώρες
Χρόνος αναμονής 1 ώρα


ΥΛΙΚΑ
450γρ. καρότα
450γρ. κρεμμύδια
450γρ. πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
6 σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκι θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
4 κλαράκια μαϊντανό
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
6 λίτρα νερό

Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τα κρεμμύδια και τα κόβετε στα τέσσερα. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρείτε τα φύλλα από το σέλινο και το πλένετε. Καθαρίζετε τα πράσα, τα πλένετε και τα κόβετε.
Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν για 2 ώρες. Αν φουσκώσει ο ζωμός καθώς βράζει, μπορείτε να βγάλετε το καπάκι της κατσαρόλας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζωμό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Τον αφήνετε για 2 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Αφαιρείτε το λίπος που θα σταθεροποιηθεί στην επιφάνεια και ζεσταίνετε λίγο το ζωμό πριν τον χρησιμοποιήσετε.
Διατηρείται 5 ημέρες στο ψυγείο. Μπορείτε να τον κρατήσετε για 1 μήνα βάζοντάς τον σε ειδικά σακουλάκια και τον καταψύχετε.