Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Παντζαροσαλάτα με Cottaginο και βινεγκρέτ με πορτοκάλι

Παντζαροσαλάτα με Cottaginο και βινεγκρέτ με πορτοκάλι



Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό παντζάρια με τα φύλλα τους
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ. cottagino
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
½ φλιτζάνι πορτοκαλόχυμο
3 κ. σ. μηλόξυδο
1 κ.σ. μουστάρδα μαλακή
1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τις ρίζες τους, τα φύλλα και τα κοτσάνια τους. Ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια με τα φύλλα από τις ρίζες. Παίρνουμε τις ρίζες, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Χαράζουμε τη κάθε μια με ένα μαχαιράκι σε σχήμα χιαστής και βάζουμε μέσα από ένα κομματάκι σκόρδο. Τυλίγουμε καλά τις ρίζες ανά δύο σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ταψί φούρνου και ψήνουμε τα παντζάρια στους 200°C σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Στο μεταξύ, βράζουμε για 20 λεπτά τα κοτσάνια και τα φύλλα σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Βγάζουμε τα πακετάκια από το φούρνο, παίρνουμε τα παντζάρια και κρατάμε το ζωμό που έχουν βγάλει σε ένα βαθύ σκεύος. Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια και τα αναμιγνύουμε με τα φύλλα και τα κοτσάνια.
Στο σκεύος που έχουμε κρατήσει το ζωμό από τα παντζάρια προσθέτουμε τα υλικά της βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
Στη σαλατιέρα πάνω από τα παντζάρια απλώνουμε το cottagino και από πάνω περιχύνουμε με το μείγμα βινεγκρέτ-ζωμού. Σερβίρουμε αμέσως.


Πηγή: http://www.mevgal.gr