Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μεξικάνικα μπουρέκια (Empanadas)


Μεξικάνικα μπουρέκια (Empanadas)


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ώρα
Για 8 άτομα




ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180γρ. βούτυρο αγελάδας
3 κουταλιές σούπας λάδι
Αλάτι/πιπέρι
½ φλιτζάνι μπύρα ξανθιά
Νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη σφιχτή
Για τη γέμιση
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 κουταλιά σούπας λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό
½ κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Αλάτι/πιπέρι
200γρ. πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τρίβετε με τα χέρια το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να ανακατωθούν καλά και η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ρίχνετε τη μπύρα και το νερό σιγά σιγά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ρίχνετε το λάδι μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε. Προσθέτετε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τέλος τον κιμά. Ψήνετε για ½ ώρα περίπου πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας που και που να μην κολλήσει.
Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τις ελιές, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε και άλλο αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε δίσκους διαμέτρου 5 εκατοστών. Με ένα κουτάλι ρίχνετε λίγο από τη γέμιση σε κάθε δίσκο. Βρέχετε τη ζύμη με λίγο νερό γύρω – γύρω και διπλώνετε στη μέση το πιτάκι. Το πατάτε λίγο στις άκρες με πιρούνι για να κλείσει καλά. Βάζετε τις εμπανάδας σε δίσκο στο ψυγείο σκεπασμένες με σελοφάν, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Τηγανίζετε λίγο πριν σερβίρετε και αφήνετε να στραγγίξουν από τα λάδια.

Πηγή:  Μαγειρικής Μαγεία