Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Συμβουλές στην Κουζίνα

Όταν πλένετε χόρτα, δεν πρέπει να τα μουλιάζετε, αλλά να τα ξεπλένετε καλά με κρύο νερό, για να μη χάνονται τα θρεπτικά τους συστατικά.
Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο, να έχετε υπόψη σας ότι το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο έχει ανοιχτό, διάφανο, πρασινωπό χρώμα και ευχάριστη οσμή και αφήνει μια ελαφριά πικρίλα στη γεύση. Τα καλύτερα δοχεία για τη φύλαξη του λαδιού είναι τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Εάν θέλετε να κοκκινίσουν γρήγορα οι πράσινες, άγουρες ντομάτες ή να μαλακώσουν τα ακτινίδιά σας βάλτε μαζί τους ένα κόκκινο μήλο και μέσα σε δυο μέρες θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Όταν μαγειρεύετε καυτερές πιπεριές, καλό είναι να έχετε ανοιχτό τον εξαερισμό ή ένα παράθυρο στην κουζίνα. Επίσης, μπορείτε να φοράτε γάντια και να αποφύγετε την επαφή με τα μάτια ή άλλα ευαίσθητα σημεία του δέρματος, γιατί ενδέχεται να πάθετε εγκαύματα.
Όταν τηγανίζετε μπέικον, για να φύγει το πολύ λίπος και να γίνει τραγανό, θα πρέπει να το βάλετε σε ελαφρώς θερμασμένο τηγάνι και να το τηγανίσετε σε σιγανή φωτιά, χωρίς βιασύνη.
Εάν θέλετε το άρωμα του σκόρδου να είναι πιο ήπιο, αφαιρέστε την πράσινη φίτρα του. Ακόμη πιο ελαφρύ γίνεται αν βράσετε τις σκελίδες του μέσα σε γάλα. Επίσης, αν θέλετε να το έχετε πάντα έτοιμο για το μαγείρεμα μπορείτε να φτιάξετε έναν πολτό από βρασμένα σκόρδα και να τον βάλετε σε ένα βαζάκι με λίγο λάδι στο ψυγείο.
Μην τοποθετείτε ποτέ τις πατάτες κοντά σε κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια περιέχουν πολύ νερό και οι πατάτες δεν αντέχουν την υγρασία και χαλάνε.
Πριν μαγειρέψετε το κυνήγι, θα πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε να σιτέψει, διαφορετικά θα πρέπει να το μαρινάρετε.
Μην πετάτε το νερό στο οποίο βράσατε πατάτες ή ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε το σαν λίπασμα για τα φυτά σας. Περιέχει συστατικά που θα τα αναζωογονήσουν!
Όταν αγοράζετε καρύδια, πρέπει να προσέχετε να μην είναι πράσινη η ψίχα τους, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει αλλά ούτε μαύρη, γιατί τότε θεωρούνται κατώτερης ποιότητας.
Εάν η ζύμη για κρέπες που φτιάξατε έχει σβώλους, περάστε την από ένα σουρωτήρι και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού λιώστε τους σβώλους, έτσι ώστε να γίνει πάλι λεία και ρευστή.
Για να γίνει πιο σφιχτή η μαρέγκα, μπορείτε να προσθέσετε μια σταγόνα χυμό λεμονιού, λίγ αλάτι ή ζάχαρη.