Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη για σαβαρέν


Ζύμη για σαβαρέν




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Για 500γρ. ζύμη


Υλικά
¼ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
60γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
15γρ. μαγιά μπίρας
160γρ. αλεύρι σκληρό
½ κουτ. του καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αβγά

Εκτέλεση

Κόψτε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια. Τρίψτε τη μαγιά μέσα σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια, το μέλι, το αλάτι, το ξύσμα και ένα αβγό. Ανακατέψτε με μια ξύλινη σπάτουλα και μετά προσθέστε τα υπόλοιπα αβγά ένα ένα. Δουλέψτε τη ζύμη μέχρις ότου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Ενσωματώστε το βούτυρο και δουλέψτε ξανά τη ζύμη μέχρι να ξεκολλήσει και πάλι και να γίνει ελαστική, λεία και γυαλιστερή.
Όταν η ζύμη γίνει ομοιογενής, σταματήστε το ζύμωμα και αφήστε τη να φουσκώσει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν θα έχετε γεμίσει κατά το ήμισυ τη φόρμα, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει κι άλλο μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας