Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Παστίτσιο


Παστίτσιο




Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 10 άτομα


Υλικά
500γρ. μακαρόνια χοντρά Νο.2
1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτ. λευκό κρασί
5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουτ. βούτυρο λιωμένο
1 αβγό
1 δόση μπεσαμέλ
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Τριμμένο τυρί
Τριμμένο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Τσιγαρίζετε τον κιμά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνετε να κρυώσει και αν θέλετε χτυπάτε το αβγό ελαφρά και το ανακατεύετε με τον κιμά.
Βράζετε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο. Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής. Αλείφετε με λίγο βούτυρο ή λάδι ένα ταψάκι και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. Σκεπάζετε με την μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνετε το παστίτσιο σας στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει και να σταθεί και έπειτα κόψτε το σε κομμάτια.

*Μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε στον κιμά καρότο τριμμένο, κολοκύθι τριμμένο, πιπεριές ψιλοκομμένες ή πράσο ψιλοκομμένο.