Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γίγαντες στη γάστρα με μπακαλιάρο


Γίγαντες στη γάστρα με μπακαλιάρο



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 35 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
½ κιλό φασόλια γίγαντες
800γρ. μπακαλιάρος παστός
2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο
3 ντομάτες ώριμες
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Από την προηγούμενη ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι. Πριν το μαγείρεμα τον στραγγίζουμε καλά και τον κόβουμε σε κομμάτια. Επίσης, μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με 3 κουτ. σούπας νερό και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Όταν σωθεί το νεράκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε ένα σουρωτήρι. Προσθέτουμε τα σκόρδα και τους γίγαντες στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε το φαγητό με ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Όταν μαλακώσει και ο ζωμός του έχει μελώσει, τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, το δεντρολίβανο, τη δάφνη και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Οι ντομάτες πρέπει να σκεπάζουν το φαγητό. Πασπαλίζουμε με πιπέρι. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 45 λεπτά στο φούρνο. Θα αλατίσουμε στο τέλος το φαγητό, αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί πολλές φορές ο μπακαλιάρος παραμένει αλμυρός.
Όταν χυλώσει και ψηθεί το φαγητό μας, στύβουμε 1 λεμόνι στη γάστρα και σερβίρουμε.

*Όταν ψήνουμε φαγητό στη γάστρα δεν πρέπει να βάζουμε πολύ νερό ή ζωμό, γιατί καθώς το σκεύος κλείνει, δεν εξατμίζονται με το βρασμό. 

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Αργυρώ Μπαρμπαρίγου